Říjen 2019


Stravování v domově pro seniory v Polici nad Metují aneb co u nás najdete pod pokličkou  

                                                                                                                                                              

Září je tu a podzim klepe na dveře. Dětem skončily prázdniny, nám dospělým letní radovánky, dovolené a plni energie a nových zážitků se vracíme ke svým každodenním povinnostem.  Pro pracovníky našeho domova seniorů je období léta a dovolených, které je pro většinu lidí obdobím všeobecného zpomalení a relaxace, obdobím velmi náročným. Náplní naší práce je zajistit na všech úsecích činnosti domova plnohodnotný provoz a to 365 dnů v roce, 24 hodin denně, ať je zima nebo léto, ať je svátek nebo všední den.

Pečlivě sledovanou prioritou péče je stravovací úsek domova. Pojďme se společně podívat pod jeho pokličku.

Říká se: „Sto lidí, sto chutí“. V našem zařízení vaříme celodenní jídlo pro 64 našich uživatelů. Připravujeme obědy pro naše zaměstnance a zhruba 15 dalších strávníků z města, kteří si odnášejí obědy v jídlonosičích. Celkem vaříme v průměru 100 obědů denně a tak výše uvedený citát dennodenně ověřujeme.  Každé skupině diet vaříme jen jeden druh jídla. Je obtížné zavděčit se všem momentálním chutím strávníků najednou. Doma si každý můžeme uvařit či připravit jídlo, na které máme právě chuť. My se snažíme zajistit pestrost jídelního lístku, inspirovat se novými trendy a přáními uživatelů, abychom dosáhli maximální spokojenosti dle našich možností.

Jídelní lístek sestavujeme vždy s týdenním předstihem. Vybíráme menu dle ročního období, sezónních surovin, tradic a svátků. Každý jídelní lístek je originál a obsahuje 5 jídel denně – snídani, dopolední svačinu, oběd, odpolední svačinu a večeři. Pro uživatele s diabetickou dietou připravujeme ještě druhou večeři. Našim cílem je pestrost a vyváženost jídelníčku. Využíváme široké spektrum různých potravin, jako jsou mléčné výrobky, obiloviny, maso, ryby, vejce, zelenina, ovoce a i v rámci nich, aby se vystřídalo co nejvíce jejich druhů. Na dopolední svačiny se podává nejčastěji ovoce nebo teplé či studené nápoje. Oběd je složen z polévky a hlavního chodu, salátu nebo kompotu. Odpolední svačina je buď sladká (koláče, jogurty, pudinky…), nebo slaná (pečivo + uzeniny, sýry, pomazánky…). K večeři připravujeme jak teplé, tak studené pokrmy.

Pokrmy vaříme z čerstvých kvalitních surovin za dodržení přísných hygienických předpisů tak, aby byly kvalitní a chutné. V jídelníčku musí být alespoň jednou týdně ryby, které nepatří spolu s luštěninou mezi oblíbená jídla našich uživatelů. Snažíme se proto najít jejich rozmanité tepelné úpravy. Jednou jsou to smažené ryby, jindy karbanátky, pstruh pečený na másle nebo studené pokrmy, jako jsou pomazánky či ryba v aspiku. Mezi oblíbené pokrmy našich uživatelů patří maso, zelenina, sladké pokrmy a velmi žádaná je uzenina v jakémkoliv provedení. Preferovanými přílohami jsou brambory, knedlíky a zelenina. Našim uživatelům nejvíce chutnají klasická česká jídla jako je sekaná, řízek, koprová omáčka, bramborák, brambory s tvarohem, buchty, koláče a také párky a špekáčky na pivu.  V horkých letních dnech je pro zpestření podávaná zmrzlina. Takové okamžiky naše uživatele vždy potěší, rozveselí a s chutí si jich užívají.                                                                                                                                                              

S ohledem na  zdravotní stav našich uživatelů připravujeme kromě stravy klasické i stravu diabetickou a šetřící (žlučníkovou). Dle formy přípravy podáváme vedle celé stravy i stravu krájenou, mletou (příloha a maso se mele na speciálním robotu) a mixovanou (potraviny jsou rozmixovány do tekutého stavu). Tyto procesy jsou náročné, jak na přípravu, tak na podávání.

Uživatelé se stravují na jídelně, kam si dojdou sami nebo je tam přivezou na vozících pracovníci přímé péče. Personál kuchyně vydává jídlo přes výdejní okénko, nápomocni jsou i pracovníci přímé péče. Těm uživatelům, kterým zdravotní stav již nedovoluje, aby si sami došli do jídelny, dopravujeme jídlo v termonádobách, jež zajišťují tepelnou stálost připraveného jídla. S potěšením mohu konstatovat, že jsme se letos rozhodli zakoupit speciální pojízdné ohřevné stojany, díky nimž zabezpečíme ještě vyšší teplotu jídel podávaných uživatelům na pokojích. Tato investice je již připravena a bude realizována v nejbližší době.

Všechny procesy spojené se zajištěním stravování (vaření a výdej jídla, mytí nádobí, úklid apod.) by nebylo možné zvládnout bez pracovitého a spolehlivého kolektivu pracovníků kuchyně. Jejich pravidelné vzdělávání je nutností pro udržitelnost nastavené kvality stravování. Každoročně se zúčastňují vzdělávacích akcí, aby se seznámily s novými trendy vaření, využitím nových netradičních surovin k přípravě pokrmů, s moderními dezinfekčními a úklidovými prostředky, se změnami hygienických předpisů a aplikovaly je do své práce. V tomto i loňském roce se zúčastnily speciálních akreditovaných vzdělávacích seminářů zaměřených na paliativní péči v domově. Díky získaným vědomostem, jsou nyní schopny přizpůsobit výběr a přípravu pokrmů všem uživatelům dle jejich aktuálního zdravotního stavu. 

Pracovníci kuchyně mají své pomocníky, bez nichž by nemohli zabezpečit plynulý chod provozu. Nedílnou a velmi důležitou součástí stravovacího úseku je zásobování, které zabezpečuje pro kuchyň kvalitní suroviny. Jak jsem již zmínila, rozvoz připraveného jídla k uživatelům na pokoje zajišťují pracovníci přímé péče. Tito pracovníci připravené pokrmy uživatelům jednak na pokoje přinesou a rovněž pomáhají potřebným s jejich podáním. Dalšími našimi nezbytnými pomocníky jsou pracovnice prádelny, které pro nás připravují čisté vyžehlené pracovní oděvy, utěrky. K ruce máme skvělé údržbáře, kteří vždy pomohou, když se nám něco porouchá nebo je třeba mužské síly a umu.

Stručně jste se seznámili, co se pod „pokličkou“ úseku stravování domova seniorů v Polici nad Metují nachází. Všem výše jmenovaným chci vyjádřit respekt a mé díky za jejich náročnou kvalitní dennodenní práci pro naše uživatele. Spokojenost a úsměvy uživatelů jsou pro nás všechny, kdo o ně pečujeme, tou největší odměnou a zdrojem energie pro trvalou kvalitní, láskyplnou a trpělivou péči.

           

Renata Patzeltová

vedoucí stravovacího úseku DD Police nad Metují