Září 2019


Milí spoluobčané,

     léto, prázdniny, dovolená, radovánky u vody jsou pro letošní rok nenávratně pryč a my všichni se pomalu vracíme ke svým povinnostem. V našem domově musí být neustále zajištěna nepřetržitá péče o naše uživatele i přesto, že byl čas dovolených. Proto život neutuchá ani v těchto měsících.  Pojďte se mnou zavzpomínat, jak jsme prožili letní čas v našem domově.

    Od července se naše nabídka aktivizačních činností rozšířila o pánský a dámský klub. Jelikož nám pomalu stoupá počet uživatelů – mužů, uvítali i pánové tato společná setkání, kde si mohou popovídat a zavzpomínat na své životní příběhy, prodiskutovat události v politice nebo třeba ve fotbale. Rádi poměřují své síly při hraní kuželek, karet či jiných společenských her.  Naopak dámy spolu sdílejí různé recepty na vaření, kytičky a zkušenosti, rády polemizují nad událostmi ve světě i ve městě. Vzpomínají na dobu minulou a snaží se společně s aktivizačními pracovnicemi vymýšlet další činnosti pro potěšení všech. Dámský a pánský klub probíhá pravidelně každé úterý a čtvrtek ve společenské místnosti a pochopitelně nechybí ani drobné občerstvení.

     Protože dobře víme, že jídlo dokáže přinášet potěšení a radost všem věkovým skupinám bez výjimky, rozhodli jsme se u nás v domově zavést středeční „Kavárničku“. Uživatelé přicházejí v odpoledních hodinách do společenské místnosti, kde si mohou vybrat z denní nabídky (různé druhy kávy, čaj, pivo, limo, rakvičky, poháry, minivětrníčky, chlebíčky, domácí moučník….). Příjemnou atmosféru dotváří naaranžované květiny a hudba. Uživatelé mohou do kavárničky přizvat své blízké a strávit s nimi čas v příjemném prostředí.

    Ve společenské místnosti se nachází i naše knihovna, která se nedávno rozrostla o spoustu dalších zajímavých titulů, za což dárci ještě jednou děkujeme.

  Třikrát do týdne probíhalo v dopoledních hodinách skupinové kondiční cvičení, na které navazoval další půlhodinový program různého charakteru (prezentace událostí, promítání zajímavostí, koncertů, procvičování paměti aj). Každé pondělní odpoledne bylo věnováno kvalitnímu filmu s kávou a moučníkem. Ve středu jsme se pravidelně věnovali ručním pracím a v pátek zase různým společenským hrám, Bingu nebo kuželkám.

    V srpnu k nám již poněkolikáté zavítal náš dobrý známý pan Josef Wald alias Kouzelník Waldini a potěšil nás svými „kouzly a čáry.“ Jeho hbité ruce se jen míhaly a opět jsme si kladli otázku: „Jak jen to dělá?“ Ale nepřišli jsme na to. Jako ostatně u každého kouzelníka, potom by už jejich vystoupení ztratilo to „kouzlo.“

     V létě v našem domově proběhla výstava obrazů Duchovních krajin malířky paní Kateřiny Pfeiferové z Bukovice. Její malby zdobily naše prostory od 1. srpna do 20. září a pohled na ně potěšil nejen naše uživatele, jejich rodinné příslušníky a zaměstnance, ale i ostatní příchozí a návštěvníky. Za tento počin paní Pfeiferové moc děkujeme. Její přítomností budeme potěšeni i nadále, neboť paní Pfeiferová bude za uživateli docházet jako naše nová dobrovolnice. Za práci všech našich dobrovolníků a příznivců jsme velice vděčni a patří jim naše poděkování: paní Ivaně Richterové, paní Renatě Teichmanové a panu Pavlu Čapkovi, a také manželům Horkelovým. Ti všichni za našimi uživateli pravidelně přicházejí a předávají jim radost a potěšení při různých aktivitách.

     Léto uběhlo jako voda a my s vděčností vzpomínáme na to, jak jsme v čase dovolených zvládli společnými silami zajistit pravidelné aktivity pro naše uživatele, abychom jim zpříjemnili život v našem domově.

    Na závěr mi dovolte, abych Vás touto cestou pozvala do našeho domova na Den otevřených dveří, který se uskuteční dne 10. října 2019 od 10 do 16 hodin. Budete mít možnost prohlédnout si domov, posedět s přáteli a známými. Nebude chybět drobné občerstvení a výstavka prací uživatel a fotografií ze života v domově. Těšíme se na Vás.

                                              

 

                                                         Za Domov důchodců Police nad Metují

                                                               Mgr. Jana Šrámková, ředitelka